Is praten tegen een kat vreemd? Of een boer laten na het eten? En wie bepaalt eigenlijk wat ‘vreemd’ is? In de voorstelling Vreemd Ding kom je terecht in een wereld vol wonderlijke gebruiken en merkwaardige regels. Tot op een dag die wereld helemaal op z’n kop staat.
Een fantasierijke en muzikale voorstelling vol komische situaties over het vinden van je eigen stem. Vreemd Ding bevat geen gesproken taal en is ook te begrijpen wanneer je geen Nederlands spreekt.
Vreemde wereld vol rare gebruiken
Een kind en haar moeder wonen samen in een kleurrijke woonkamer met een bank en een TV. Ze doen alles samen: bloemschikken, opruimen, liedjes zingen, de was. Dag in, dag uit, omdat de moeder het zegt. 'Houd je aan de regels, voorál als je ze niet begrijpt'. Het nieuwsgierige kind doet erg haar best om goed te luisteren naar wat er van haar wordt gevraagd. Maar snappen doet ze het niet. En ze verliest zich steeds vaker in haar verbeelding. Totdat ze op een dag besluit om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar hoe ga je om met een wereld die opeens vreemd aanvoelt?
AINSI theaterzaal
Kinderen € 10
Zet op wensenlijst
Deze voorstelling bevat geen gesproken taal.
“Buitengewoon goed gespeeld.”
Opgroeien tussen twee culturen
Actrice en theatermaker Evgenia Brendes werd geboren in de nadagen van de Sovjet-Unie, in het Kazakhstan van de jaren ’80. Op haar twaalfde verhuisde ze met haar ouders naar België waar ze opgroeit tussen verschillende talen en culturen. De impact van vertrekken uit je geboorteland en het vinden van je eigen identiteit in een nieuwe wereld, vormen de achtergrond van haar werk.
"Met Vreemd Ding wil ik niet focussen op hoe we van elkaar verschillen, maar juist op wat we delen. Toen ik als kind naar een vreemd land verhuisde, dacht ik dat ik een kameleon moest zijn en me steeds moest aanpassen. Wat ik kinderen wil laten zien, is dat je pas echt contact kunt maken als je - ook bij anderen - jezelf durft te zijn.”
- Evgenia Brendes
Voor de voorstelling Vreemd Ding lieten Evgenia Brendes en haar medemaker en -speler Bram Coopmans zich inspireren door de prentenboeken van tekenaar, Oscar-winnaar en graphic novel-schrijver Shaun Tan. Eindregie is in handen van de tekenaar en theatermaker Jef van Gestel.
Een voorstelling van HNTjong, Martha!tentatief en met dank aan hetpaleis.
concept & SPEL Evgenia Brendes
SPEL Bram Coopmans
eindregie Jef van Gestel
decor- en kostuumontwerp Sacha Zwiers, Amy Pratt (stage)
lichtontwerp Tim Clement
dramaturgie Martine Manten
muziek Kaspar Schellingerhout
artistieke coaching Bart van Nuffelen
producenten HNTjong & Martha!tentatief
in samenwerking met hetpaleis
Fotografie M. de Gruyter & N. de Jong, Bowie Verschuuren