Pianostemmen
TG Goed Gezelschap
Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten.
De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers, gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.
Muziektheater over geroofd bezit
Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.
In samenwerking met Studium Generale.
Papyruszaal
Inleiding 19:00
Rang 1 € 29,50
Zet op wensenlijst
In samenwerking met Studium Generale wordt er op 1 mei een lezing over roofkunst georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.
“Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd.”
★★★★
NRC
“Tussen de regels door, in onheilspellende ritmes, onschuldige etudes en schoonpoetsende close harmony, komt de tragiek van dit drama tot leven.”
★★★★
Volkskrant
“Pianostemmen vertelt een indrukwekkend verhaal uit een ander oogpunt.”
★★★★
Theaterparadijs
“Pianostemmen, eentje om te onthouden.”
★★★★
Trouw
Idee, concept & projectleiding Klemens Patijn
Regie Ria Marks
Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn
Schrijver Wessel de Vries
Dramaturgie Maarten Bos
Componist Wiebe Gotink
Kostuumontwerp Dorien de Jonge
Decormakers Theodoor Dekker, Juul Dekker
Fotografie Jan Amse
Campagnebeeld Mara Vissers
Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Lerak Foundation, Cultuurfonds, Van Lange Fonds