Lezing: VR and the Moving Arts

Moving Media Lab | Joris Weijdom

Lezing: VR and the Moving Arts - Moving Media Lab | Joris Weijdom

Het Moving Media LAB is een initiatief van Cinedans in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen, Korzo en DansBrabant. Daarnaast leveren de volgende organisaties inhoudelijke en praktische bijdragen aan het project: Eye Filmmuseum Amsterdam, Universiteit Utrecht en Leiden, Fashion Clash, The Fabricant, BeamLab, VRDays en de Design Academy Eindhoven. 

Het Moving Media LAB onderzoekt de betekenis en waarde van dans en beweging in de autonome kunsten, in de ontwerppraktijk en in de wetenschap, en hoe deze verschillende domeinen nauwer met elkaar verbonden kunnen worden. Het LAB richt zich in samenwerking met verschillende organisaties en deskundigen uit het brede internationale culturele veld, creatieve industrie en wetenschap, op de professionele dansmaker en ontwerper die vernieuwende concepten ontwikkelt, innovatieve presentatiemogelijkheden verkent en daarbij een actieve betekenisvolle publieksbeleving voorstaat.

In het kader van Moving Media Lab organiseert de Nederlandse Dansdagen een bijzondere lezing door Joris Weijdom, onderzoeker en ontwerper van mixed reality (MR) ervaringen.
 

za 30 sep 2023
Overige locaties :
DSM zaal
14:30 - 15:30
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Gratis toegang, reserveren noodzakelijk

D


Joris Weijdom is een onderzoeker en ontwerper van mixed reality (MR) ervaringen met een focus op interdisciplinaire creatieve processen, technologie, en performativiteit. Hij ontwerpt site-specific performatieve MR-installaties en is als technisch dramaturg betrokken bij vele andere interdisciplinaire projecten. Momenteel leidt hij de onderzoeksgroep Mixed-Reality bij het lectoraat Performatieve Processen bij de HKU en doceert hij verschillende BA- en MA-opleidingen aan de HKU en Universiteit Twente.

Zijn onderzoek richt zich onder meer op het idee dat belichaming de basis vormt van cognitie, en dat het volledige lichaam bij de virtuele omgeving betrokkenheid zou moeten worden. Hij zet vraagtekens bij de hang naar “immersie” bij VR makers en veronderstelt het tegengestelde: het lichaam en bewustzijn wordt in VR gespleten tot twee entiteiten die zich steeds van elkaar bewust zijn.