Charlotte Goesaert, Vlad Detiuchenko, Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop

Presentatie: Virtual Residencies

Charlotte Goesaert, Vlad Detiuchenko, Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop

Presentatie: Virtual Residencies

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zijn o.a. drie nieuwe Virtual Residencies te zien.

Voor deze editie zijn de volgende makers geselecteerd:
• Charlotte Goesaert (DansBrabant)
• Vladyslav Detiuchenko & Veronika Rakitina (Korzo)
• Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop (Moving Futures)

Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen: Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant.

De Virtual Residencies gaan niet alleen online, maar ook live (op scherm) in première. Na het bekijken van de online premières, is er een gelegenheid om in gesprek te gaan met de makers.

De Virtual Residencies zijn online, on demand, te bekijken vanaf 30 september 11.00 uur. Op datzelfde moment kun je de live presentatie bijwonen, in het bijzijn van de makers.
 

Virtual Residencies Virtual Residencies
Virtual Residencies
za 30 sep 2023
Overige locaties :
De Ruimte SNS Maastricht
11:00 - 12:30
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Gratis toegang, reserveren noodzakelijk

D

Over de makers

Charlotte Goesaert (DansBrabant) is sinds dit jaar kernmaker bij DansBrabant. In april start ze, samen met Jochem Baelus, videomaker, componist, muzikant, een onderzoek naar een nieuwsoortige documentaire: The whole shebang. Een gefilmd verslag met performatieve elementen waarin Charlotte de plaats van autobiografisch materiaal in haar artistieke oeuvre verkent. 

In eerdere live performances ruimde Charlotte al een belangrijke plek in voor documentaire elementen en het spel met de camera. Nu draait ze de zaak om. In The whole shebang onderzoekt Charlotte hoe beweging en het performatieve lichaam een betekenisvolle rol kunnen spelen in film. 

Hoe zorg je ervoor dat een intiem verhaal echt aankomt en ook fysiek onontkoombaar wordt? Hoe spreek je dan de verbeeldingskracht het beste aan? Samen met dramaturg Sara Vendrieck worden verschillende perspectieven en vormkeuzes onderzocht – op weg naar een film die zonder omhaal, zonder schroom, de pijn benoemt en het ongemak toont.

Vladyslav Detiuchenko (Korzo) is een Oekraïnse choreograaf, danser, performer en dansleraar. Van 2014 tot 2019 studeerde hij aan de Faculteit Hedendaagse Dans in Kiev. Van 2018 tot 2022 was hij een van de hoofddansers bij het Kiev Modern Ballet. Gedurende die tijd creëerde hij diverse dansstukken, waaronder In Black, Vona en Referent. Ook richtte hij zijn eigen hedendaagse dansgezelschap op - n’Era Dance Company - en maakte hij stukken in opdracht van Kiev Opera Ballet. Op 24 februari 2022 lanceerde Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne. Deze gebeurtenis beïnvloedde elke Oekraïner, waaronder Detiuchenko en zijn kunst.

Hoe is het om danser te zijn in een oorlogsgebied? Samen met danseres Veronika Rakatina, onderzoekt Vladyslav deze vraag in de kunstdocumentaire Dance with daily risk, waarin hij het leven, de emoties, de ervaringen en dagelijkse routine volgt van de professionele dansers Kateryna Kurman en Volodymyr Marchuk. Ze wonen en dansen samen in Kiev. Ondanks dat hun land in oorlog is, blijven ze creëren en lesgeven. Het publiek ziet een echt verhaal dat zij zelf vertellen door middel van stem, beweging en film.

In zijn bewegingstaal verbindt Detiuchenko hedendaagse dans en fysiek theater. Hij verkent en experimenteert met nieuwe manieren van podiumexpressie. Hierbij besteedt hij veel aandacht aan de innerlijke wereld van de moderne mens.

Veerle Van Overloop (Moving Futures) produceert en presenteert onder de naam ShELFISH. Ze maakt immersief, sociaal betrokken, interdisciplinair, documentair theater. Vanuit de overtuiging dat theater dé plek is om te ontdekken wat je nog niet weet of niet wilt weten, bevraagt ShELFISH maatschappelijke regels en het gedrag dat daaruit volgt.

Haar Virtual Residency ONE is de digitale vertaling van een live voorstelling. Het fysieke en sociale isolement waar we allen in zaten tijdens Covid was de directe aanleiding voor ONE. In een dynamische cross-over van danstheater, videografie en live muziek toont ONE het caleidoscopische verhaal van O., een jonge vrouw in isolement. 

In samenwerking met videocollectief WERC, time-based designer Isabela Manea en Odyssey / Momentum wordt op basis van het bronmateriaal een nieuwe geheel digitale versie ontwikkeld, waarbij de focus ligt op de vraag: Hoe kunnen we de innerlijke en uiterlijke wereld van het personage visueel samenbrengen?