Theater aan het Vrijthof presenteert jubileumbier ter ere van 30-jarig bestaan
Mestreechter Stadsbrouwerij en theater lanceren samen ‘t Ginneräölke
Maastricht, 4 januari 2022 - Voor het eerst in de geschiedenis van Theater aan het Vrijthof, lanceert het zijn eigen bier. Ter ere van het 30-jarig jubileum van het theater werd een jubileumbier gebrouwen door de Mestreechter Stadsbrouwerij. Het bier draagt de naam ’t Ginneräölke, dat onder andere verwijst naar het Generaalshuis waarin het theater 30 jaar geleden zijn intrek nam. De IPA werd gelanceerd op 4 januari 2022, exact dertig jaar na de officiële opening van het theater en is zodra de maatregelen dit toelaten te verkrijgen in het theatercafé van Theater aan het Vrijthof.
30 jaar Theater aan het Vrijthof
In 2022 is het alweer 30 jaar geleden dat de Maastrichtse schouwburg zijn intrek nam aan het Vrijthof. Theater aan het Vrijthof werd geopend door toenmalig burgemeester Philip Houben op 4 januari 1992 met een memorabele Uit Probeer Avond. Een solovoorstelling voorzien van eigen teksten, conferences en liedjes gecomponeerd door Tonny Eyk. Deze avond was een eerbetoon aan alle negenentwintig ‘Gulle Gevers’, de sponsoren die de realisatie van het Theater aan het Vrijthof mede mogelijk gemaakt hebben. De eerste nationale artiest was André van Duin met de Revue. Zo’n 5000 bezoekers kregen de gelegenheid om zijn revue bij te wonen. De afgelopen 30 jaar zijn omgevlogen. Vele duizenden artiesten betraden het podium en honderdduizenden bezoekers namen plaats in de theaterzalen. Ook vonden er verschillende verbouwingen plaats: van de theaterzalen tot aan de foyers en de backstage ruimtes. Eén ding bleef in al die jaren gelijk: Het Generaalshuis, het gebouw waarin het theater gevestigd is en dat de markante entree van het theater vormt.
’t Ginneräölke
Een jubileumbier mag best een beetje nostalgisch zijn. Een jubileum is immers het perfecte moment om ook eens stil te staan bij het verleden. Het jubileumbier draagt de naam ’t Ginneräölke. In het Maastrichts dialect staat dit voor ‘Het Generaaltje’ verwijzend naar het Generaalshuis. We kozen voor een Maastrichtse naam, omdat Theater een het Vrijthof een Stadstheater is, dat zich beweegt in Maastricht. Daar past een naam in dialect bij. We kozen ook bewust voor het lidwoord ’t. Niet alleen omdat het veel voorkomt in het Maastrichts dialect, maar ook omdat de ‘t’ het logo van ons theater is. Behalve de betekenis van Generaal heeft Ginneraol, waar Ginneräölke een verkleinwoord van is, nog 2 betekenissen. Het betekent namelijk ook ‘Generale (repetitie)’. Een term die juist in de podiumsector veel betekenis heeft, want er is weinig zo spannend als de ‘Ginneraol’, waarna het stuk zijn première gaat beleven. De derde betekenis van Ginneraol is ‘(in het) algemeen’. Het bier dat we kozen als jubileumbier moest feestelijk zijn, maar ook voor iedereen geschikt. Dat is gelukt!
Samenwerking met Mestreechter Stadsbrouwerij
Voor het jubileumbier van Theater aan het Vrijthof werkten we samen met de Mestreechter Stadsbrouwerij. Een logische keuze, niet alleen omdat het de Stadsbrouwerij is en wij het Stadstheater, maar ook omdat deze brouwerij gevestigd is in het pand van de Ridderbrouwerij. Met die brouwerij heeft het theater een lange geschiedenis, zo was de naam van ons theatercafé lange tijd de ‘Salle des chevaliers’ oftewel de ‘Zaal van de ridders’. Deze naam verwees naar de Ridder-brouwerij.
De smaak van het bier
’t Ginneräölke is een bier voor iedereen. Het bier is een IPA en daarmee geschikt voor zowel beginnende als gevorderde bierliefhebbers. Hop is de grote smaakmaker. Hierdoor is het zowel bitter als fruitig. Er zijn maar liefst vijf verschillende hopsoorten voor het brouwen van dit bier gebruikt. Het bier is fris en makkelijk te drinken, maar met een aroma van tropisch fruit en daarnaast aardse tonen als dennen biedt het bier een waar avontuur voor de liefhebber. Het alcoholvolume bedraagt 7%, waardoor het niet te sterk is en een echte allemansvriend is.