Geen hogere btw

GEEN HOGERE BTW

Je belast er heel Nederland mee
#geenhogerebtw

Geachte minister Bruins, minister Beljaart, minister Heinen, staatssecretaris Karremans en staatssecretaris Idsinga,

Terwijl het grootste deel van de Nederlanders nog geniet van een vakantie en een geweldige sportzomer werkt u nu het hoofdlijnenakkoord uit in een regeerprogramma en bereidt u de augustusbesluitvorming voor.

Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan genieten nu nog van 9% btw op hun vrije tijdsbesteding, waaronder cultuur, sport, nieuwsmedia, boeken, evenementen en logies. Uw voornemen om de btw op deze sectoren te verhogen treft alle Nederlanders in hun portemonnee.

Als breed bondgenootschap van honderden organisaties uit de cultuur-, sport-, nieuwsmedia-, boeken-, evenementen- en horecasector delen wij opnieuw onze gezamenlijke zorg over de voorgenomen btw-verhoging van 9% naar 21% op onze sectoren.

Wij doen een beroep op u om af te zien van deze btw-verhoging en te zoeken naar alternatieve dekking op de begroting. De Tweede Kamer heeft hier in moties meerdere malen toe opgeroepen. (...)

Onze sectoren zijn cruciaal voor het fysieke en mentale welzijn van de samenleving. Ze bieden niet alleen ontspanning, informatie en bevordering van de gezondheid, maar dragen ook bij aan de sociale cohesie in de maatschappij en vorming van onze cultuur. (...)

Deze btw-verhoging zal vooral de middenklasse en mensen met een kleine portemonnee raken. Wij weten inmiddels uit economisch onderzoek dat na een significante prijsverhoging in cultuur, sport, horeca en nieuws, grote groepen mensen dit niet langer kunnen betalen en noodgedwongen moeten afhaken met alle maatschappelijk gevolgen van dien.

De btw-verhoging ondermijnt de kabinetsdoelen van verbeterde bestaanszekerheid, een sterke democratie en vrije pers, stimulering van ondernemerschap en behoud van voorzieningen in de regio. Gecombineerd met kortingen op overheidsinvesteringen en versobering van financiering via de Geefwet en loterijen, versterkt dit de negatieve impact op onze sectoren.

Nederland zonder bruisende cultuur, evenementen, horeca, goede boeken, toonaangevend nieuws en sport? Dat is een Nederland waar niemand in wil leven. Toch?

Wij doen een dringend beroep op u om deze lastenverzwaring voor Nederlanders te heroverwegen. Het is van essentieel belang een alternatief te vinden dat de toegankelijkheid van cultuur, sport, horeca, boeken, evenementen en nieuws voor alle Nederlanders waarborgt. Graag denken wij mee over passende oplossingen die zowel tegemoet komen aan de financiële uitdagingen van de overheid als aan het belang van een bloeiend cultureel, sportief en maatschappelijk leven.

Wij nodigen u dan ook van harte uit voor een gesprek waarin we onze ideeën kunnen delen en samen kunnen werken aan een aanpak die Nederland ten goede komt.

Lees hier de volledige brief van Kunsten ’92.
Theater aan het Vrijthof is eveneens tegen de voorgenomen btw-verhoging en sluit zich hierbij aan.