Richard Bona 3 - Caspar Abbenhuis.jpg

Metropole Orkest en
bassist Richard Bona
met vernieuwende tour
naar Maastricht

Maastricht, donderdag 11 juli 2024 - Wat gebeurt er als je een charismatische bassist en zanger uit Kameroen en ’s werelds toonaangevende pop & jazz orkest uit Nederland samenbrengt? Na een succesvolle samenwerking in 2023 komen Richard Bona en het Metropole Orkest in 2025 met een nieuwe tournee, inclusief een optreden in Maastricht. Onder leiding van honorair dirigent Vince Mendoza spelen ze een naadloze mix van muzikale werelden en stijlen, met orkestrale versies van Bona’s beste werk en nieuw gecomponeerde muziek. Het concert is op zaterdag 22 februari 2025 te zien in Theater aan het Vrijthof. Tickets zijn nu verkrijgbaar.

Het Metropole Orkest en Richard Bona zijn geen vreemden van elkaar. Het orkest nodigde de bassist uit als solist voor de International Arrangers Workshop in 2013. Hier vonden ze elkaar in de visie op muziek als universele taal. Na wederom het podium te hebben gedeeld tijdens de Quincy Jones Prom in 2016 en een succesvolle Nederlandse tour in 2023, creëren ze nu een nog rijkere mix van muziekstijlen voor een nieuwe tour in 2025. Onder leiding van honorair dirigent Vince Mendoza spelen ze orkestrale versies van Bona’s beste werk én nieuw gecomponeerde muziek.

Richard Bona: indrukwekkend en vernieuwend
Net als het Metropole Orkest staat Richard Bona bekend om zijn liefde voor het mixen van jazz met zijn muzikale roots en invloeden uit de wereld- en popmuziek. Bona begon in Kameroen als multi-instrumentalist; de muziek van Jaco Pastorius inspireerde hem zich te specialiseren als bassist. Opvallend is ook zijn hypnotiserende zang in zowel zijn moedertaal Duala als in het Frans. Sinds het begin van zijn indrukwekkende carrière heeft hij zijn muzikale wereld constant uitgebreid. Bona werkte eerder al samen met artiesten als Joe Zawinul, Salif Keita, Harry Belafonte, Chaka Khan, Pat Metheny, Quincy Jones en Alfredo Rodriguez.

Metropole Orkest: erkend en prijswinnend
​​​​​​​
Denk je aan een orkest, dan denk je waarschijnlijk aan klassieke muziek. Dit geldt niet voor het Metropole Orkest, dat zich heeft gespecialiseerd in jazz, pop, soul, funk cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Het orkest geniet wereldwijde erkenning als hét professionele pop- en jazzorkest en won meerdere Grammy Awards, meest recent in 2020 voor het arrangement geschreven door en opgenomen met Jacob Collier. Ook staat het orkest bekend om de samenwerking met artiesten als DeWolff, Elvis Costello en Michael Kiwanuka.

Richard Bona 3 - Caspar Abbenhuis.jpg

Metropole Orkest & Richard Bona