Limburgse theaters open voor testvoorstellingen
Maastricht, 14 april 2021 – Theater aan het Vrijthof maakt samen met 43 andere VSCD theaters en concertzalen deel uit van de door de Ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn & Sport geïnitieerde pilot met sneltesten. We zijn verheugd weer even open te mogen en hopen zo bij te kunnen dragen aan een veilig bezoek nu en in de toekomst. Het opengaan in combinatie met sneltesten zien we als een opstap naar meer mogelijkheden om onze deuren deze periode te openen voor publiek. We hopen dat we vanaf september onze bezoekers weer zonder al te veel beperkingen en zonder te testen mogen ontvangen. Het animo onder het publiek voor de testvoorstellingen van Internationaal Theater Amsterdam en Alex Agnew is groot, gezien het aantal verkochte kaarten op deze korte termijn. Bezoekers reageren zeer positief.
Met durf en creativiteit veilig uit de corona-crisis
Bij de voorbereiding en de getroffen maatregelen om deze pilot mogelijk te maken zijn een groot aantal partijen intensief betrokken geweest: o.a. veiligheidsregio’s, brancheorganisaties, Stichting Open Nederland, Taskforce van de Culturele en Creatieve sector en het OMT. Theater aan het Vrijthof heeft gekozen om mee te doen aan deze pilot om op deze wijze met durf en creativiteit bij te dragen aan de exit-strategie uit de corona-crisis. Zodat de culturele sector, maar ook andere ondernemers weer zicht hebben om veilig open te kunnen gaan. We houden ons daarbij aan alle protocollen. Een negatieve test overleggen om iets te mogen, is een thema dat leeft in de samenleving en waarover uiteenlopende meningen en gevoelens heersen. Laten we vooral respectvol omgaan met ieders mening. De pilot is o.a. bedoeld om te onderzoeken of het publiek bereid is om onder deze condities podia te bezoeken tijdens een tussenfase, waarin we op een veilige manier bezoekers ontvangen, totdat dit weer zonder beperkingen en aanvullende maatregelen mag. Alle reacties worden meegenomen in de evaluatie.
Limburgse theaters open tijdens testevenementen
De testperiode voor Theater aan het Vrijthof is van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 april. Theaterbezoekers kunnen eindelijk weer hun vertrouwde theater betreden en genieten van voorstellingen van Internationaal Theater Amsterdam en Alex Agnew. Uiteraard gelden de basis-coronaregels. Daarnaast moeten bezoekers zich binnen 40 uur voorafgaand aan de voorstelling laten testen en via de app CoronaCheck een negatieve testuitslag op de avond zelf kunnen overleggen. In Limburg zijn ook De Oranjerie in Roermond en De Maaspoort Theaters & Events in Venlo uitgekozen om deel te nemen. Naast deze theaters zal ook het Maastrichtse poppodium De Muziekgieterij deelnemen aan het project. De testevenementen zijn een belangrijke stap richting de heropening van de theaters.
Corona-maatregelen blijven gelden
Alle deelnemers houden zich tijdens deze pilots uiteraard aan de geldende corona-maatregelen, zoals 1,5 meter afstand. Hierdoor is de capaciteit van de Papyruszaal beperkt tot 220 bezoekers. Het theater voorziet o.a. in voldoende mogelijkheden om de handen te desinfecteren en looproutes. Ook andere regels, zoals de avondklok (vanaf 22.00 uur) blijven gelden. De voorstellingen zullen daarom afgelopen zijn rond 21.00 uur zodat bezoekers voldoende tijd hebben om naar huis te kunnen gaan.
Bezoekers moeten negatief testbewijs kunnen overleggen
Bezoekers die willen deelnemen aan de pilot, moeten zich binnen 40 uur voor aanvang laten testen op corona. Daarna ontvangen de bezoekers binnen twee uur de uitslag van de test. Is de uitslag negatief, maakt de bezoeker met de app CoronaCheck van het testresultaat een testbewijs. Dit bewijs heeft de vorm van een QR-code, die gescand zal worden in het theater. Organisatoren van evenementen en andere activiteiten gebruiken de app CoronaCheck Scanner om te zien of het testbewijs van de bezoeker geldig is. Er komt ook een papieren testbewijs, bijvoorbeeld voor bezoekers die geen smartphone hebben. Wilt u aanwezig zijn bij een van de testvoorstellingen, kijk dan hier hoe dat in zijn werk gaat.
De overheid testte app eerder tijdens Fieldlab-evenementen
De overheid test de app CoronaCheck sinds maart 2021 in een proefomgeving, de zogenoemde Fieldlabs. De overheid organiseert deze Fieldlabs samen met de evenementenbranche, theaters, concertzalen en voetbalstadions. Dit levert inzichten op om activiteiten zo veilig mogelijk te organiseren. De inzichten zijn bovendien nodig om de CoronaCheck-app te verbeteren. Het is een van de wegen die de overheid samen met de theater- en evenementenbranche aflegt naar een normalere situatie en een belangrijke stap richting de heropening van de theaters.