Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland

1 DEC 2019 T/M 25 JAN 2020

Wanneer Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese, Engelse en misschien aan Poolse soldaten. Ze weten vaak niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen uit zwarte soldaten bestond. Ondanks hun verdiensten verdwenen de verhalen over Afro-Amerikaanse bevrijders na de oorlog snel uit het collectieve geheugen, de geschiedschrijving en -tot voor kort- uit nationale herdenkingen.

De tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland wil eraan bijdragen deze soldaten weer zichtbaar te maken. Vanwege het geringe aantal historische documenten is het van groot belang de overgeleverde verhalen over hen te bewaren. Zes kunstig geweven wandkleden verbeelden enkele hoofdstukken uit de geschiedenis van Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral die in Nederland. De wandkleden worden aangevuld met historische documentatie. De wandkleden zijn gemaakt naar tekeningen van kunstenaar Brian Elstak, vormgegeven door Lyanne Tonk en geweven door FiberArt Pure Country Weavers.

Mede mogelijk gemaakt door:   bankgiro-loterij.jpg

De tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland
De tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland is achtereenvolgens te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek (16 september – 25 november 2019), Theater aan het Vrijthof te Maastricht (1 december 2019 – 25 januari 2020) en het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam (3 februari 2020 – 10 april 2020). Bij de tentoonstelling wordt een lessenreeks aangeboden voor de hoogste klassen in het middelbaar onderwijs; georganiseerd door The John Adams Institute waarbij Stichting LovingDay.NL als partner optreedt.

Graphic Novel Franklin. Een Nederlands bevrijdijngsverhaal
De tentoonstelling wordt gecombineerd met de graphic novel Franklin. Een Nederlands bevrijdingsverhaal (ROSE stories, 2019), getekend door Brian Elstak, geschreven door Marga Altena en vormgegeven door Lyanne Tonk. Franklin: Een Nederlands bevrijdingsverhaal is een fictief verhaal dat is gebaseerd op historische bronnen. Het boek vertelt over de romance tussen een Afro-Amerikaanse soldaat en een wit Nederlands meisje, en over de speurtocht van hun kleindochter naar haar familiegeschiedenis en haar identiteit als vrouw van kleur. Het boek is verkrijgbaar bij de tentoonstelling, in de (online) boekhandel en via de ROSE stories webshop.  

MEER INFORMATIE OVER DE GRAPHIC NOVEl >>

Fondsen en partners
Vrijheidsmuseum, Groesbeek; United States Embassy, The Hague; Theater aan het Vrijthof, Maastricht; Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Stichting LovingDay.NL; Stichting 4 en 5 mei; Stichting 75 Jaar Vrijheid; Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Maastricht; ROSE stories; Provincie Limburg; Prins Bernhard Cultuurfonds; NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam; J.E. Jurriaanse Stichting; The John Adams Institute; 75 Jaar Bevrijding Limburg; Hendrik Muller Fonds; Centrum voor Gender en Diversiteit, Universiteit Maastricht; BankGiro Loterij Fonds; Amsterdams Fonds voor de Kunst.