27.01.2025 - Frans Pollux & Lex Uiting + Metropole Orkest.jpg

FRANS POLLUX EN LEX UITING MET METROPOLE ORKEST NAAR MAASTRICHT

Een persoonlijk theaterconcert over het leven, Limburg en de leedjes

Voor het eerst in hun bijna 80-jarig bestaan gaat het Metropole Orkest op tournee met alleen Limburgse dialectmuziek. In januari 2025 geeft het jubilerende orkest vijf concerten in de grote Limburgse theaters met dé Limburgse dialectpopzangers van dit moment: Frans Pollux en Lex Uiting. In een avondvullende show delen ze persoonlijke verhalen en brengen ze grote hits als Nao ’t Zuuje en Hald mich ens vas ten gehore. Op maandag 27 januari is het concert te zien in Theater aan het Vrijthof. De ticketverkoop start vrijdag 20 september 10.00 uur.

Hald mich ens vas in ’t Zuuje

Stel je voor: Hald mich ens vas gespeeld door rijen vol strijkers, Nao ‘t Zuuje geblazen door de crême de la crême van het Nederlandse träöters-gilde. Het Metropole Orkest laat de bekendste Limburgse liedjes klinken zoals ze nog nooit geklonken hebben. En dat met Frans Pollux en Lex Uiting, dé Limburgse dialectpopzangers van dit moment. Samen brengen ze een muzikale ode aan het leven, Limburg en de leedjes.

Druim

“Dit is echt een jongensdroom die uitkomt,” zegt Lex Uiting. “Ik ben al mijn leven lang fan [van het Metropole Orkest]!” Uiting werd als kind lid van een harmonie, hij speelde trombone. “Dat mijn liedjes nu gearrangeerd en gespeeld gaan worden door een orkest van dit niveau is voor mij als trombonist de muzikale heilige graal.” Frans Pollux blies nooit, “maar ik luisterde als kind al naar Glenn Miller. Die swing, dat gevoel van bevrijding, dat zit allemaal ook in dat fantastische Metropole ingebakken.”

Same

Het concert is niet alleen een primeur voor het Metropole Orkest, maar ook voor Frans Pollux en Lex Uiting. Dit is namelijk de eerste keer dat ze samen op tournee gaan. “Daar heb ik ongelofelijk veel zin in,” zegt Lex. Het succes van Met ’n Zaachte G, de single die de heren begin dit jaar uitbrachten en meer dan 100.000 keer is beluisterd op Spotify, smaakte naar meer. Ook Pollux verheugt zich op de samenwerking. “Het wordt te gek; zingen, samen verhalen vertellen, dansen. Al laat ik dat laatste liever over aan Lex.”

Praktische informatie

Het theaterconcert van Frans Pollux en Lex Uiting met het Metropole Orkest is op maandag 27 januari 2025 om 20.00 uur te zien in de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof.

Frans Pollux & Lex Uiting + Metropole Orkest

Frans Pollux & Lex Uiting + Metropole Orkest