01.11.2024 - Opera Zuid - Blauwbaards Burcht - verticaal - © Bjorn Frins.jpg

Exclusieve tour Blauwbaards Burcht van Opera Zuid in Maastricht in première

Van 1 tot en met 10 november brengt Opera Zuid, in coproductie met Philzuid, Blauwbaards Burcht in een exclusieve tour langs slechts vier grote theaters in Nederlands. Blauwbaards Burcht van componist Béla Bartók is een psychologische thriller over hoeveel waarheid de liefde kan verdragen. Internationaal gelauwerde zangers Thomas Oliemans en Deirdre Angenent maken als Hertog Blauwbaard en Judith hun debuut bij Opera Zuid. De muzikale leiding wordt uitgevoerd door Britse dirigent Duncan Ward. Op vrijdag 1 november gaat de opera in Theater aan het Vrijthof in première, waarna deze verder reist naar Den Bosch, Eindhoven en Den Haag.

Hoeveel waarheid kan de liefde verdragen?
Deze vraag staat centraal in Blauwbaards Burcht. Blauwbaard brengt zijn nieuwe echtgenoot Judith mee naar zijn duistere burcht. Hier ontdekt zij zeven afgesloten deuren. Ondanks waarschuwingen om niet verder te gaan, dringt Judith aan om alle deuren te openen en Blauwbaards verborgen kamers te onthullen. Achter elke deur ontdekt ze gruwelijke geheimen van Blauwbaard en zijn verleden. “Boven alles is Blauwbaards Burcht een diepmenselijk en tijdloos verhaal over jezelf leren kennen en de cruciale vraag in hoeverre je jezelf kunt openstellen voor de ander.” – aldus regisseur Kenza Koutchoukali. De één uur durende voorstelling speelt in Limburg exclusief in Maastricht.

Betoverend rijke harmonische taal
Het duistere en intrigerende verhaal van Blauwbaard en Judith wordt versterkt door de muziek van Béla Bartók; één van de invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw. In Blauwbaards Burcht combineert hij op magistrale wijze elementen uit de volksmuziek met een betoverend rijke harmonische taal. Hij gebruikt het orkest als krachtig instrument om de emotionele diepgang van het verhaal te onderstrepen.

Praktische informatie
Blauwbaards Burcht is een coproductie van Opera Zuid en Philzuid en duurt ongeveer 60 minuten. Deze voorstelling wordt gezongen in het Hongaars, met Nederlandse en Engelse boventitels. Voorafgaand aan de voorstelling biedt operakenner Len van Schaik een inleiding.

01.11.2024 - Opera Zuid - Blauwbaards Burcht - horizontaal - © Bjorn Frins.jpg

Opera Zuid

Blauwbaards Burcht